Tijdens de vrijwilligersdag IVN Limburg op 25 januari 2014 was ook de afdeling IVN Eijsden aanwezig die toen hun “eigen kleine” wildernis presenteerde. De Waardhoff ligt ten noorden van het dorp Mesch, op de “Sjtejnerberg” waar tussen de Heiweg en de Steenbergsweg een stuk nieuwe particuliere natuur wordt ontwikkeld.
Het landgoed kreeg de naam “De Waardhoff”, naar een perceel met huisje, dat midden in het nieuwe gebied van de familie Stoffer (eigenaar en IVN-lid) heeft gestaan. De Waardhoff is een prachtig gebied dat sinds 2012 een functiewijziging heeft ondergaan en op de Provinciale natuurgidsenviewer dan ook wordt aangemerkt als “Nieuwe natuur”.
Het nieuwe natuurgebied was voorheen een landbouwgebied, in gebruik als hoogstamboomgaard (later laagstam), grasland en ook even deels akker, grenzend aan een grub en een stukje hellingbos. Nu zal in het gebied de ontwikkeling worden nagestreefd naar “droog schraal grasland” en “kruiden- en faunarijk grasland” met behoud en herstel van kleine landschapselementen waaronder graft, grub, holle weg, hellingbos en boomgaard.
Samen met de aanwezige hoogstamboomgaard, woningperceel en bloemenweide aan de oostzijde van de Steenbergsweg, heeft het landgoed een oppervlakte van 6,5 hectare. Het hele gebied is inmiddels toegankelijk gemaakt door de aanleg van een verbindingspas met treden, draaihekjes en diverse bankjes om te genieten van het mooie uitzicht op het dorp Mesch, de Voerstreek en nog verder België in.
Er is door de eigenaar en vele vrijwilligers hard gewerkt in het gebied door onder andere in samenwerking met het IKL het hellingbos te dunnen en akkers in te zaaien met bloemplanten voor vlinders, bijen, vogels en groot en klein wild. Er was al een dassenburcht in het gebied en er zijn nu ook af en toe reeën, hermelijnen en hazen gespot.
Wat is er niet leuker om met verschillende groepen iets moois in dit stukje wildernis voor elkaar te krijgen. Zo werden er door eigenaar Johan Stoffer akkers en weilanden ingezaaid met bloemen die even later door de “bloemenmeisjes” weer werden geïnventariseerd. De vogelwerkgroep hing in het voorjaar van 2013 al vijfentwintig nestkasten voor kool- en pimpelmezen, boomklever, grote bonte- en groene specht en torenvalk op.
Ommetje
Al dit moois is nu vastgelegd in het “Mescher Ommetje” van vier of zeven kilometer dat tevens langs een onlangs geopende uitzicht-toren van negen meter hoog loopt en met infoborden over het gebied. Meer over het Mescher Ommetje is hier te vinden.